Oud
- 2016 -


donderdag 15 december 

Lees de nieuwe Odin-imker vertelt hier over de afgelopen maanden.

Odin-imker Jos Willemse vertelt onder andere over de stand van zaken rond de bijenvolken voor de winter, lesgeven op de Warmonderhof, een studieweekend met Johannes Wirz, het symposium Divers & Dichtbij en nog veel meer interessants! donderdag 15 september 

Kom naar de boer! 
Zaterdag 24 september - excursie biodynamisch gemengd bedrijf GAOS in Swifterbant 

Graag nodigen we u uit voor een excursie naar biodynamische boerderij GAOS in Swifterbant op zaterdag 24 september a.s. Tijdens deze excursie maakt u natuurlijk kennis met het boerenbedrijf van Jos Jeuken en Ellen Krul. Daarnaast bezoeken we het proefveld van het Odin Proeftuinenproject, waar o.a. nog boerenkool, rode kool en knolselderij op het land staan. Edwin Nuijten van het Louis Bolk Instituut vertelt hier meer over de proeven en de zaadvaste veredeling. Ook gaan we met Odin-imker Jos Willemse langs de bijen van de Odin-imkerij achterop het land. En uiteraard is er lekkers.

Praktische informatie en aanmelding: Aanvang 13.00 uur ontvangst met koffie/thee. Om 13.30 uur start het programma. Uitzwaaien doen we uiterlijk om 16.30 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 21 september a.s. via consument@odin.nl. Graag horen we met hoeveel personen u komt. Tot 24 september?!maandag 12 september 

Odin-imker Jos Willemse te zien in NH Hand van de Meester

Vaklieden voor wie hun handen hun gereedschap zijn, laten zien waar het in hun vak om draait. Klik op de afbeelding om het filmpje te zien. maandag 5 september

Inspectie Kunsthal 

Vorige week was Odin-Imker Jos Willemse op de Kunsthal Rotterdam om de bijenvolken op het dak te "checken". Ze doen het goed. Eén volk (genaamd Leen) heeft zelfs ca. 8 kilo (!) honing in de honingkamer. Die kan Jos gebruiken voor andere volken die tekort komen. Prachtig toch!vrijdag 12 augustus 

Nieuw: Odin-imker vertelt

Er is weer een nieuwe 'Odin-imker vertelt'. Odin-imker Jos Willemse blikt weer even terug op de afgelopen maanden en de maanden die komen gaan. Veel lees plezier!maandag 13 juni

29 juni 2016 - Van Hollandse Bodem: Zomerdiner (met o.a. een lezing van Odin-imker Jos Willemse)

Vorig jaar is landgoed Op Hodenpijl gestart met de serie Van Hollandse Bodem. Vanuit het thema Voeding & Diversiteit werden in zes avonden zes onderwerpen gepresenteerd. Eén succesverhaal uit deze reeks, is het verhaal van de Bij. In de vorm van de uitwerking van het initiatief Honey Highway, een blijvend paradijs voor bijen in de berm. Op 7 november 2015 is langs de A4 de Honey Highway gerealiseerd. En daarmee is het thema van 2016 de Bij en het in leven houden van de Bij; over stuifmeel, voeding en biologisch dynamische landbouw.  

De thema-avonden Van Hollandse Bodem worden georganiseerd door Op Hodenpijl en zijn een initiatief van Deborah Post. Als afsluiter van de reeks staat op 29 juni het Zomerdiner in de tuin van Op Hodenpijl gepland. Na het diner is er een gedeelte met inspirerende sprekers, waaronder onze Odin-imker Jos Willemse! Jos zal vertellen over het biodynamisch imkeren en de wonderlijke wereld van de bijen. Hoe blijven de bijen gezond en wat is hier eigenlijk voor nodig? Naast Jos vertelt Maritgen Matter, hoofdredacteur van de Seizoener; glossy voor het vrijeschoolveld, over de toekomst van natuurlijk toekomstgericht onderwijs en Deborah Post sluit de avond af over Honey Highway met de rode kleurenpracht aan bloemen die is ontstaan en de toekomstige doelen van het project. Kortom een avond om niet te missen!

Aanvang diner: 18.00 uur
Entree incl. diner: € 25,00
Aanvang lezing: 20.00 uur Entree gratis
Kaarten en informatie: www.ophodenpijl.nl  maandag 13 juni 

Zwermen bij De Watertuin en Fruitweelde

Zondagochtend waren er weer zwermen te vangen. Bij De Watertuin in Groeningen en bij Fruitweelde in Ingen hingen een zwerm. Allebei nazwermen. Het volk bij De Watertuin is Annet genoemd, vernoemd naar boerin Annet die de zwerm ontdekte(foto rechts).  
vrijdag 10 juni 

Zwermtijd!

Het warme lenteweer heeft de afgelopen dagen voor veel drukte bij de Odin-imkerij gezorgd. Odin-imker Jos Willemse liet ons vandaag weten dat er 12 zwermen zijn gehuisvest! Jos was o.a. op bezoek bij De Vijfsprong in Vorden, waar Brigitta een zwerm in een kast heeft geslagen(foto 2). Daarnaast heeft Jos een bijenvolk in de hangkorf gedaan(foto 1, rechts). Vorig jaar kreeg De Vijfsprong de hangkorf geschonken van het bijen-evenement 'Dansen voor de Bijen'. Kees de timmerman heeft bij de ingang van de zorgboerderij een bouwwerk gemaakt waar de hangkorf inmiddels een plek heeft gekregen.  
Het zwermen zette echter niet overal (direct) door. Bij Fruitweelde sloeg een zwerm terug(foto 3). En bij De Zonneboog leek een zwerm de nieuwe kast 's avonds verlaten te hebben, maar de volgende dag waren de bijen weer terug!

Dan nog nieuws over de eendaagse kennismakingsstudiedag biodynamisch imkeren, deze zit vol! Voor de basiscursus biodynamisch imkeren op de Zonnehorst te Punthorst zijn nog wel plaatsen beschikbaar. Zie www.kraaybeekerhof.nl bij academie -> studiedagen voor meer informatie en aanmelden.  

 woensdag 1 juni

16 juni 2016 - Filmavond: Queen of the Sun bij De Zonnehorst in Punthorst

Op donderdag 16 juni organiseert de Odin-imkerij samen met biodynamisch tuinbouwbedrijf De Zonnehorst een filmavond met: Queen of the Sun. Komt u ook kijken naar deze indringende filmdocumentaire over de bijensterfte die wereldwijd plaatsvindt?! Graag ontvangen we uiterlijk 14 juni uw aanmelding i.v.m. de voorbereiding. Koffie en thee staan vanaf 19.30 uur voor u klaar, om 20.00 uur starten we met de film. Aan het einde van de avond praten we na met Odin-imker Jos Willemse en is er ruimte voor al uw vragen. 

Wanneer: donderdag 16 juni
Waar: De Zonnehorst, Evenboersweg 28, 7715 PH Punthorst
Tijd: 20.00 uur (inloop 19.30 uur) Einde: +/-22.00 uur
Kosten: Een vrijwillige wordt gewaardeerd. 
Aanmelden: consument@odin.nl


Binnenkort nog meer bij De Zonnehorst: cursus BD-imkeren, 6 avonden, er is nog plek. Meer informatie en aanmelden vindt u hier.  
woensdag 1 juni

Zwermnieuws uit de Noordoostpolder

Afgelopen maandag bracht Odin-imker Jos samen met stagiaire Olivia een nazwerm naar biodynamisch akkerbouwbedrijf Vos in Kraggenburg. De zwerm kwam uit de Ooijpolder bij Nijmegen en zal 'Ooij' gaan heten. Naast het brengen van Ooij heeft Jos samen met Lizelore Vos een inspectie gedaan bij Marij. Door het koude voorjaar werd gedacht dat het volk te weinig voedsel zou hebben. Na wat bijvoeren door Lizelore heeft Marij zelfs het bijvoerbakje omgetoverd tot honingopslag(zie foto), een goed teken! Als welkomstcadeau heeft Ooij wat van de honing gekregen uit het bijvoerbakje..
Zwerm wederwaardigheden

Het is zwermtijd en dat is duidelijk te merken. Op de Zonnehorst trok er een zwerm in een leegstaande kast; super! Ditzelfde gebeurde ook in Driebergen. Op Thedingsweert hebben we twee eigen zwermen gehuisvest. Eén zich net vormende zwerm op Thedingsweert is weer teruggevlogen naar de kast waar ze uitkwamen. Waarschijnlijk wilde de koningin niet mee naar buiten. Het was ook nog wel een beetje fris toen het gebeurde. Dit fenomeen noem je een teruggeslagen zwerm, zie de foto. 
Ook in Geldermalsen hebben we een zwerm gehuisvest, waarnaast we een aantal zwermgevers konden koppelen aan een aantal zwermvragers; beide gelukkig! En natuurlijk heel leuk: tijdens de praktijklesmiddag op de Bijenfarm te Schipluiden hing daar zomaar een prachtige zwerm. Wat een cadeau voor de cursisten! We konden hem samen heel mooi scheppen en in een van de lege kasten huisvesten.

Cursus nieuws
De twee biodynamische imker-introductiecursussen in Schipluiden en in Driebergen zitten vol en hebben beide hun tweede geslaagde dag achter de rug. De introductiecursus in de avond die de Odin imker op de Zonnehorst gaat geven loopt aardig vol, er is echter nog plaats; start 21 juni.
En ook de aanmeldingen voor de eendaagse kennismakingscursus biodynamisch imkeren in Driebergen op Kraaybeekerhof komen goed binnen. Deze dag is op 25 juni as. Voor meer informatie en aanmelden zie: www.kraaybeekerhof.nl
Natuurnieuws bij de Zonnehorst

Leuk om even te delen! Bij biodynamische tuinderij de Zonnehorst gebeurt meer dan alleen het telen van heerlijke groenten door eigenaren Henk en Hillie Bunskoek. Binnen het project Bij, Boer en Burger bekijken we bijvoorbeeld welke invloeden de bijen in bredere zin hebben op het boerenbedrijf. Daarbij brengen we met het Louis Bolk Instituut o.a. het voedselaanbod voor de bijen op de boederij en daar buiten in beeld. Maar er zijn meer waarnemingen, de zoon van Henk en Hillie; Martijn schrijft al een aantal jaar onregelmatig zijn belevingen in een Natuurnieuws. Zo kwam hij afgelopen week thuis en hoorde in de verte een vogel zingen. Het bleek een Blauwborst, een familielid van de Nachtegaal! Toch leuk om ook op die manier de diversiteit op de Zonnehorst te delen. Naast de afbeelding van de Blauwborst(rechts), gemaakt door Martijn, heeft de Zonnehorst ook een geluidsfragment gedeeld op haar website, het beluisteren waard!  
Derde introductiecursus biodynamisch imkeren & kennismakingsdag bd-imkeren

Naast de eerder aangekondigde introductiecursussen biodynamisch imkeren op Kraaybeekerhof(start 23 april) en Op Hodenpijl; De Bijenfarm(start 30 april), start er een nieuwe cursus op het BD-bedrijf De Zonnehorst bij Punthorst op dinsdag 21 Juni. Met bijna dezelfde opzet: 6 dinsdag middagen en avonden. Verzorgd door Odin-imker Jos Willemse. Voor meer informatie en aanmelden zie: www.kraaybeekerhof.nl.

Daarnaast is er op 25 juni een kennismakingsdag, georganiseeerd door de Odin imker voor met name regulier opgeleide (beginnende) imkers die meer willen weten over de achtergronden en praktijk van het biodynamisch imkeren. Nadere informatie volgt binnenkort op de website van Kraaybeekerhof en de Odin-imkerij.


Fruitboompjes naar de Zonnehorst

Afgelopen maandag heeft Jos twee appelboompjes naar de Zonnehorst in Punthorst gebracht. Vanwege wat vernieuwingen in de tuin, zocht Jos naar een nieuwe eigenaar en vond die in de persoon van Henk Bunskoek die als eerste reageerde op het aanbod. Samen hebben ze de boompjes uiteindelijk een nieuwe plek gegeven naast de walnootbomen. De appelboompjes zijn voer voor de bijen en de appels voor de taart!

Ook leuk om te melden zijn de bloeiende krokussen bij de Zonnehorst. Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben we deze samen met Henk en klanten van de Estafete-winkels geplant. Het is een mooi gezicht en voorjaarsvoer voor de bijen.  


Zaterdag 12 maart: BD-imkerdag in Zeist

De BD-imkerdag wordt al enkele decennia lang in maart georganiseerd door de BD imkerwerkgroep. Er komen de laatste jaren zo'n 250 a 300 imkers en geïnteresseerden op af. Het levendige en afwisselende programma bestaat uit lezingen, workshops en standjes. Onze Odin-imker staat er deze editie ook met een stand. Het thema van dit jaar luidt: 'Leve het landschap'.

Kijk voor het uitgebreide programma en aanmelding hierMeldt u nu aan: Introductiecursussen biodynamisch imkeren 2016

Dit jaar geeft onze Odin-imker twee introductiecursussen biodynamisch imkeren. De cursussen worden gegeven op 6 zaterdagen van 9.30 tot 16.15 uur. De cursus bestaat uit theorie én praktijklessen. 
Eén cursus wordt verzorgd op Landgoed Kraaybeekerhof te Driebergen. De tweede cursus wordt verzorgd op Buitenplaats Op Hodenpijl te Schipluiden. 

Voor meer informatie en aanmelden zie de sites: www.kraaybeekerhof.nl en www.ophodenpijl.nl Welke planten en heesters bloeiden er in december 2015?

FLORON organiseerde voor de tweede maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van vrijdag 25 december tot zondag 3 januari gingen plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten.

Download hier het rapport met de resultaten van 2015. 

De belangrijkste conclusies op een rij
1. Door het warme winterweer bloeiden er twee keer zoveel soorten
2. Tijdens een wandeling van een uur telden plantenliefhebbers gemiddeld 16 bloeiende plantensoorten. Vorig jaar waren dat er gemiddeld 10.
3. Dit jaar stonden er eind december bijna 5 x zoveel voorjaarsplanten in bloei, bijvoorbeeld Hazelaar, Speenkruid en Sneeuwklokjes. In tuinen bloeide Mahonie veel vaker dan vorig jaar.
4. Aan de Eindejaars Plantenjacht deden 1040 personen mee. Zij verzamelden 27014 waarnemingen van bloeiende planten door het hele land. 


Laatste ronde voor de winterrust 

Onlangs maakte Jos zijn laatste ronde van 2015 langs de bijenvolken. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen vliegen de volken nog steeds. Bij Lizelore(Maatschap Dames en Heren Vos, Kraggenburg) en Brigitta(De Vijfsprong, Vorden) werd ook geluisterd naar de bijen met behulp van een stethoscoop. De bijen waren duidelijk te horen en ieder volk klonk weer net even anders. Door het warme winterweer staat er nog veel in bloei zoals de paardenbloem!- 2015 - Odin-bijenboom kweek project. De eerste 36 bijenbomen staan in de volle grond!

De eerste kleine bijenboom boompjes die Jan en Erna Brilleman als experiment hebben opgekweekt hebben we deze week op Thedingsweert in de volle grond gezet. Ze blijven hier nog maximaal twee jaar staan voordat ze groot genoeg zijn om naar hun definitieve bestemming te worden verplaatst. We hebben ze uit de potten gehaald en op een mooi plekje, naast de kas, op de boerderij gepland. De boeren Wout en Gerard gaven nog even de laatste aanwijzingen. Ze staan nu zo ver uit elkaar dat we tussen de paden met een klein tractortje het meeste onkruid  in de hand kunnen houden.

Het zijn 15 twee jarige boompjes die al één winter  buiten hebben doorgemaakt. En 21 één jarige boompjes die dit voorjaar buiten zijn gezet en nu dus hun eerste winter mee zullen maken. Laten we hopen dat ze goed de winter door zullen komen. Naar verwachting gaan ze bloeien als ze vier jaar oud zijn. We hebben ze een behouden groei gewenst.Marij weer terug in Kraggenburg

Op 1 oktober heeft Jos het volk Marij weer terug gebracht naar Kraggenburg. Marij was tijdelijk verplaatst van Lizelore Vos naar GAOS in Swifterband. Inmiddels is er een nieuwe stal gebouwd, vlak naast het woonhuis in de voortuin van Lizelore Vos. De plek geeft meer beschutting tegen de zeer harde wind in de polder.
De bijen begonnen zich gelijk weer in te vliegen. De oude stal stond 30 meter verderop. Een bijenvolk kun je niet binnen haar eigen vlieggebied verplaatsen zonder het volk minimaal één maand buiten dit vlieggebied te hebben geplaatst.

Plant eens een Odin-bijenboompje

In de Odin Zomerspecial vertelde de Odin-imker dat de bijen in de zomer vaak honger hebben. De oplossing zit voor een deel in het aanplanten van heesters, bomen en planten die bloeien op het moment dat er voor bijen weinig voedsel beschikbaar is. Een hele mooie voedselboom is de Bijenboom (of Stink Es  of Tetradium Daniellii). Estafette Odin-collega en mede-Odin-oprichter Jan Brilleman heeft samen met zijn vrouw Erna (u ziet ze op de foto hiernaast) de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het opkweken van Bijenbomen. Door hen geholpen en geïnspireerd zoekt de Odin-imker nu vrijwilligers die thuis één of meerdere exemplaren van deze prachtige boom met de toepasselijke naam thuis willen opkweken.

Wilt u een Bijenboom grootbrengen?

Meldt u dan nu aan als Odin-bijenboomkweker via consument@odin.nl. In november ontvangt u van ons een zakje met zaadjes van De Bijenboom, met een heldere instructie. De eerste twee jaar kunt u de boom goed binnenshuis opkweken. U hoeft dus geen tuin te hebben om mee te kunnen doen. Wel een koelkast, potjes, grond en later eventueel een balkon. En zorg en aandacht. Na vier jaar kunnen de jonge boompjes geplant worden op de boerderijen waar de Odin-bijen wonen, of op een andere geschikte plek. 

Voor wie van Jan Brilleman meer wil leren over de Bijenboom organiseren we op zaterdag 31 oktober een leuke en informatieve startbijeenkomst op Thedinghsweert in Kerk-Avezaath. Aanmelden kan tot 24 oktober via consument@odin.nl of tel. 0345-575154

U kunt ook meer informatie en zaadjes krijgen tijdens een presentatie van het Odin-bijenbomenproject in een Estafette-winkel (Arnhem za 7 november, Amsterdam Zeeburg za 14 november van 10-15 uur).maandag 3 augustus

Nieuwe locatie Odin-imkerij bij De Watertuin!

Het was al eerder aangekondigd en nu is het zover. We hebben er een nieuwe locatie bij voor de Odin-imkerij. Sinds vorige week staan twee bijenvolken op de biodynamische boerderij van Gaveshi en Annette Reus: De Watertuin. Afgelopen woensdagavond 30 juli werden de vliegopeningen van twee bijenvolken(Tjerk en Wederkerigheid) op Thedingsweert gesloten. Donderdagochtend om 6.00 uur zijn zij verplaatst naar De Watertuin in Groeningen bij Boxmeer. Op De Watertuin zijn de vliegopeningen weer geopend. Van de zandgrond naar de klei en van daaruit weer naar de zandgrond.

De Watertuin is bekend vanwege de Demeter asperges die daar geteeld worden. Maar er worden onder andere ook wortelen, courgettes en pompoenen geteeld. De Watertuin ligt drie kilometer van de rivier De Maas en 500 meter van de snelweg A73. 

De twee volken heb ik eerder dit jaar gekregen van Tjerk, een medewerker van de biodynamische zorgboerderij De Wederkerigheid in Driebergen. Eén als zwerm, de andere reeds in een klein kastje. Gaveshi had nog twee bijenkasten (simplex formaat) staan waar ik ze direct in heb gedaan. Op Thedinghsweert bij Tiel hebben deze jonge volken zich kunnen ontwikkelen. Ze wisten gelijk al dat ze later dit jaar naar De Watertuin zouden gaan.

De braam, de pompoen en de courgettes bloeien volop. Ook aan de asperges zie je nog de laatste kleine licht gele bloempjes. Bijen houden enorm van asperge stuifmeel. Vuilboom in de bosrand. De tweejarige, 's avonds bloeiende, teunisbloem staat volop in bloei.

Het is altijd spannend om je volken op een nieuwe locatie te zetten, zullen ze voldoende eten kunnen vinden? We zullen het zien. Ik vermoed van wel. Voorlopig staan de volken in de open lucht op een rustige plek op het erf. Later zal er een afdakje over ze heen gebouwd gaan worden.

Misschien verrassend: 
Zoals al eerder vermeld hebben op sommige locaties de bijen het moeilijk: er is weinig eten beschikbaar in de "zomervakantie". Gelukkig op andere boerderijen weer ruim voldoende!

Tot zover, een fijne dag,
Jos Willemse
Odin-imker
vrijdag 24 juli 

Feest op zorgboerderij Urtica De Vijfsprong!

Op 23 mei eerder dit jaar organiseerden Harm Koopmans en Marieke Woudhuizen in Zutphen het bijen-evenement 'Dans voor de Bijen'. Op deze feestdag werd in totaal 2800 euro bijeengebracht voor de bijen! Deze week werd op donderdagochtend het bedrag van 1800,- euro overhandigd aan zorgboerderij Urtica De Vijfsprong en de Odin-imkerij om de bijen te ondersteunen. Het overige bedrag is geschonken aan het bijen-initiatief "De Kas" voor het bouwen van een nieuwe bijenstal in Zutphen.

Met de 1800,- euro gaan we op De Vijfsprong een hangkorf plaatsen. Ook gaan we onderzoeken of "Huttentut", een (oliehoudend)gewas, mogelijk interessant is voor boer en bij. Verder willen we de mensen op de boerderij (bij-)scholen op het gebied van omgang met de bijen, zodat ze onder andere voor nog meer bloemen gaan zorgen.

Hartelijk dank Harm en Marieke voor deze prachtige bijdrage!

Jos Willemse
Odin-imker- 2014 - 


Bloemen voor de bijen 

In het najaar van 2014 hebben we heel veel bloembolletjes geplant op de boerderijen waar Odin-bijen wonen. Afgelopen voorjaar zorgde dat voor mooie bloemenvelden waar de bijen al lekker van hebben kunnen genieten. Iedereen bedankt voor het helpen planten, onderstaand de foto's!