Nieuws & activiteiten

woensdag 14 juni

Film over onze imker

De meimaand bijmaand is voorbij. Als mooie afsluiter delen we graag de film die gemaakt is over onze imker Jos Willemse. Met dank aan filmmaker Michiel Eskens en de medewerking van diverse producenten, zoals de Beersche Hoeve (René en Gineke), Elze-Lia van Fruitweelde en van Ellen Krul en Jos Jeuken van GAOS !


Klik op de afbeelding rechts of hier voor de film.donderdag 8 juni 

13 juni - Bijen snuffelochtend

Voor wie geen imker is of imker wil worden maar toch graag meer van bijen, hun producten en hoe we ze kunnen ondersteunen wil weten.

Doel: Kennismaken met het bijen leven, het zwermen, bijen biologie, de bestuiving van planten en de bijen verzorging vanuit biodynamisch perspectief. Waarom zijn bijen en andere insecten zo belangrijk?

Kennismaken met de achtergronden van de huidige bijen crisis en wat we er zelf aan kunnen doen. Kennismaken met bijen producten. O.a. honing, bijenwas, propolis, stuifmeel, koninginnengelei, bijen gif en andere bijen medicijnen. Over het onderscheidt regulier, bio en biodynamisch.

Inhoud en opzet: Na de uitgebreide inleiding over de bijen, hoe ze samen leven en over hun verbinding met de omgeving gaan we naar De Bijentuin op het Landgoed en maken aldaar kennis met ze. Ook de drachtplanten tuin en het bijenbomenbos zullen we bekijken.

Na een inleiding over hoe de verschillende bijen producten tot stand komen en hun kwaliteiten is er gelegenheid ze te ervaren.

Docent:
Jos Willemse, biodynamisch Odin imker zie www.odin-imkerij.nl

Datum:  dinsdag ochtend 13 juni  van 9.30 tot 12.30 uur.(inloop om 9.00 uur)

Kosten: 35 euro

Inschrijven: Via de website www.kraaybeekerhof.nlvrijdag 5 mei

Eerste hangkorf bij GAOS geplaatst!

Een mooie dag bij GAOS. Samen met onze Odin-imker Jos Willemse is hier één van de hangkorven opgehangen, die begin dit jaar door verschillende leden van Odin zijn gemaakt.

Dank aan iedereen die een donatie heeft gedaan!maandag 1 mei

Meimaand Bijmaand

Mei staat in het teken van de bij. Gedurende de hele maand (met uitloop in de maand juni) organiseren we, onder andere samen met de Kunsthal Rotterdam en Gimsel, diverse leuke en vooral ook leerzame activiteiten.

Zo kun je Guerilla Gardener worden en zaadbommetjes maken in de Kunsthal en in verschillende Odin-winkels. Ook voor het bouwen van heuse bijenhotels kun je terecht bij Gimsel Rotterdam en diverse Odin-winkels. En wil je meer weten over de cruciale rol van de bij in ons ecosysteem? Ga dan bijvoorbeeld naar:

- de lezing De onmisbare bij – door Odin-imker Jos Willemse - bij Gimsel in Rotterdam;
- de filmvertoning Queen of the sun in de Kunsthal Rotterdam of
- de filmvertoning More than honey via onze Odin-winkels, verspreid over het land;

En ben je benieuwd wat een (Odin)imker allemaal doet? Ga dan naar de Snuffelstage Imkeren in de Kunsthal Rotterdam op 18 mei aanstaande.

Het geld dat we met de activiteiten ophalen komt ten goede van de (Odin) bijen. Ook kunt u nog apart geld doneren via IBAN NL 69 RABO 0 175862141 van Stichting Odin Imkerij o.v.v. Odin-imkerij. Dat kan in de winkel zelf, maar ook via de odinbezorgdienst.nl

Houd voor de exacte data, tijden en locaties van de verschillende activiteiten de nieuwspagina van Odin in de gaten of volg ons via facebook!vrijdag 28 april 

Nicole de Rob deelt bloembollen uit voor de bijen

Nicole de Rob is zo enthausiast geworden tijdens onze Odin-imkerij hangkorf vlechtdagen dit voorjaar dat hij op de dag van de Aarde, afgelopen zaterdag, bloembollen voor de bijen heeft uitgedeeld. Dit deed hij tijdens het Pret in de Fred buurtfestival in Amsterdam. Naast de bloembollen had Nicole uiteraard een pronkende deels afgevlochten hangkorf neergezet. Wat ons betreft fantastisch, zo gaat de hangkorf en het verhaal over de bijen de wereld in! Onderstaand een aantal foto's:donderdag 9 maart 

Cursusprogramma Odin-imkerij voorjaar 2017

In 2017 verzorgt Odin-imker Jos Willemse weer diverse cursussen in het land. I.s.m. landgoed Op Hodenpijl start eind april in Schipluiden een cursus over 6 zaterdagen. Geen tijd in het weekend of is Schipluiden te ver weg? Grijp dan je kans en kom naar de basis-cursus in Driebergen op landgoed Kraaybeekerhof (6 zaterdagen, 22 april) of volg dezelfde basiscursus op 6 dinsdagavonden op biodynamisch tuinbouwbedrijf De Zonnehorst in Punthorst (start 25 april).

Bekijk hier het programma's op een rij.

woensdag 1 maart 

11 maart - landelijke BD imkerdag 2017

De jaarlijkse landelijke BD-imkerbijeenkomst wordt dit jaar georganiseerd op zaterdag 11 maart. Locatie: Stichtse Vrije School, Socrateslaan 24 in Zeist. Ook de Odin-imkerij is weer van de partij met een stand. Het thema van deze editie luidt: 'De kracht van (bijen)was'. In dat thema worden diverse lezingen en workshops georganiseerd. Kijk voor het complete programma en toegangskaarten hier.  
woensdag 1 maart

22 april - Landelijke zaaidag voor bijen

Op zaterdag 22 april is het World Earthday. Stichting Bijenlint koppelt daarom voor het derde jaar op rij een thema aan deze dag: landelijke zaaidag voor Bijen. Doe jij ook meee? Kijk voor meer informatie op www.bijenlint.nl 

 
maandag 20 februari 

Resultaat hangkorfvlechten

Het resultaat van drie zaterdagen vlechten. Wat een feest, zeven hangkorven bijna klaar! Nu nog afwerken en plaatsen op zeven biodynamische boerderijen waar de Odin imker werkt en de eerste zwermen uitnodigen!

Meer afbeeldingen van het vlechten zijn hier te zien.  woensdag 15 februari 

Uitnodiging: presentatie Odin-imker 22 februari Vinkenbuurt (Ommen)

Op 22 februari 2017 organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) al weer voor de 5e keer een gezamelijke avond met de afdelingen. Geïnteresseerden zijn uitgenodigd! Onderstaand de uitnodiging:
vrijdag 10 februari 2017

Vlechtwerk hangkorven in volle gang

Begin januari deelden we de hulpvraag voor het realiseren van de hangkorven voor de Odin bijen. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en is er al een mooi bedrag opgehaald via de actie in de Estafette en Odin winkels. Maar niet alleen een bijdrage in de kosten werd gevraagd, ook hulp bij het vlechten van de hangkorven zelf! In het Odinieuws van aankomende week staat een leuk verhaal over de ontwikkelingen tot nu toe.      
 

Vlechtwerk voor de bij

Na onze oproep hebben veel vrijwilligers zich aangemeld om te helpen. "Een enthousiaste en gevarieerde club; van boeren tot consumenten en van jong tot oud. Het vlechten schiet al hartstikke op, vertelt onze Odin-imker Jos Willemse verheugd.

De hangkorf is een eivormige van stro gevlochten bijenwoning, ontwikkeld door de Duitse kunstenaar Günther. Door de vorm en het materiaal wordt de warmtehuishouding en het broednest van de bijen optimaal ondersteund. Op drie boerderijen leven de Odin-bijenvolken inmiddels al in een hangkorf. De wens van de Odin imker is om ook de bijen op de andere zeven boerderijen zo'n mooie hangkorf te geven.

Met het vlechten van de korven helpen zowel mensen met als zonder ervaring mee. "De eerste dag ging het vooral om de techniek onder de knie te krijgen. Kennismaken met het materiaal en de manier van werken. De tweede dag was iedereen gewend en werd er hard en geconcentreerd gewerkt, het vlechten schoot dan ook flink op. Veel deelnemers namen hun korf (tijdelijk) mee naar huis om vol trots te laten zien."

Na het schonen van het (rogge)stro wordt het nat gemaakt om het flexibel te krijgen. Om de korven in de juiste vorm te krijgen gebeurt het vlechten in houten mallen. "Om dit werk te kunnen doen moet je een beetje behendig zijn met je handen en voldoende kracht hebben om het riet strak te kunnen trekken. Maar daarnaast is vooral geduld heel belangrijk."

Naast het werken was er ook ruimte voor koffie, thee en goede gesprekken. "Tussen het werken door hebben we gepraat over de bijen, de boerderijen en de meerwaarde van hangkorven. En in de pauze hebben we de bijenvolken op zorgboerderij Thedinghsweert bezocht." We kijken terug op twee productieve dagen met gezelligheid en verdieping. Jos verwacht dat de korven de laatste zaterdag allemaal afgemaakt kunnen worden.maandag 16 januari 2017

Cursus kennismaking Biologisch Dynamisch (BD-) imkeren in 1 dag - 25 februari 2017

Op verzoek van een aantal jonge imkers verzorgd Jos Willemse een kennismakings dag Biologisch Dynamisch imkeren.

Doelgroep:
Imkers die interesse hebben in BD imkeren.

Doel:

In één dag je een idee geven van de belangrijkste kenmerken van de BD-imker praktijk en de achtergronden hiervan.

Na de cursus ben je in staat om:
Te benoemen wat de verschillen zijn tussen de praktijk van het regulier en BD imkeren.
Te benoemen wat de beweegredenen zijn om op BD wijze naar de wereld en naar de bijen te kijken, te begeleiden en te willen onderzoeken.
Vanuit een breder perspectief te onderbouwen wat voor imker jij wilt zijn.
Je bent bekend met de belangrijkste achtergrond literatuur van het BD-imkeren.

Inhoud en opzet:
Theorie wordt afgewisseld met bezoek aan de bijenstal.
Geschiedenis van de BD-landbouw en het bijbehorende BD-imkeren.
Geschiedenis van de imkerij.
Hoe houdt een bijenvolk zichzelf gezond, welke maatregelen ondersteunen dit en welke niet of minder?
Welke rol spelen insecten in het landschap vanuit geesteswetenschappelijk perspectief.
Over de bijzondere band tussen de ontwikkeling van de aarde, mensen en bijen.
Waarnemen, inleven en bespreken van een bezoek aan de bijenstal.
Over het ongedeelde broednest.
Over het zelfhelend vermogen van bijen.
Over de varroa-mijt wel of niet bestrijden?
Over de behuizing en locatie van bijenvolken.
Over het werken met kunstraat en/of natuurbouw.
Over het voeren van bijen met suiker, siroop of honing.
Over het laten overwinteren op eigen honing.
Over het wel of niet oogsten van honing.
Over raszuiver willen werken en over koninginnen teelt.
Over het gedrag en de innerlijke houding van de imker.
Weet je wat voor imker je wilt zijn?
Over beroepsimkers en hobby imkers.

Data, docent, kosten:
Datum zaterdag 25 februari 2017 vanaf 9.30 tot 16.15 uur Landgoed Kraaybeekerhof, Driebergen
Docent Jos Willemse, imker bij de Odin-imkerij 
Kosten 75,- euro incl. verblijfskosten (koffie,thee,lunch)

Inschrijven

Voor meer informatie en inschrijven: https://kraaybeekerhof.nl/academie/studiedagen/bd-imkeren-studiedag
Na ontvangst van het cursus geld is je inschrijving definitief.
woensdag 4 januari 2017

Helpt u de Odin-imker aan hangkorven voor onze bijen?

De Odin-imker heeft een mooie wens voor het nieuwe jaar waarbij hij uw hulp goed kan gebruiken: op iedere boerderij waar Odin-bijen wonen een hangkorf plaatsen. De meeste Odin-bijenvolken zijn nu ondergebracht in houten kasten. Een hangkorf, ook wel Weissenseifener hängekorb of Sun-hive genoemd, is ontwikkeld door de Duitse kunstenaar Günther Mancke. Het is een eivormige van stro gevlochten bijenwoning. In de korf bevinden zich 9 houten bogen waaraan de bijen hun raten bouwen. De warmtehuishouding van de bijen wordt optimaal ondersteund door de vorm en de gebruikte materialen, (rogge)stro en hout. De ronde vorm ondersteunt bovendien het broednest. Drie boerderijen hebben naast bijenkasten inmiddels al een hangkorf voor bijen: De Groote Voort te Lunteren, De Vijfsprong te Vorden en De Zonnehorst te Punthorst. Het streven is om ook op de andere 7 boerderijen waar Odin-bijen wonen zo'n mooie hangkorf een plek te geven.

Uw hulp is gevraagd!
Om de wens van de Odin-imker werkelijkheid te laten worden, vragen we uw hulp op drie fronten:
1. een bijdrage in de kosten 2. samen met de boeren de korven vlechten 3. helpen bij het plaatsen van de korven
Een bijdrage in de kosten: De kosten om 7 korven te vlechten en op te hangen zijn € 4900,- . Een flink bedrag! Al € 2150,- hebben de boeren zelf bij elkaar gebracht. Helpt u mee de rest van het bedrag bij elkaar te krijgen? U kunt uw bijdrage overmaken naar stichting Odin-imkerij, IBAN nummer: NL 69 RABO 01.758.621.41 onder vermelding van HANGKORF.
Korven vlechten: We zoeken ook nog een paar handige handen die mee willen helpen met het vlechten van de korven. Dat gebeurt op drie zaterdagen op zorgboerderij Thedinghsweert in Kerk-Avezaath: zaterdag 28 januari, 4 en 11 februari. Ervaring met strovlechten is fijn, maar beginnende vlechters zijn ook van harte welkom (dan krijgt u een gratis cursus strovlechten!). Er zijn geen kosten aan verbonden, maar we gaan er wel vanuit dat u als vlechter alle zaterdagen aanwezig kunt zijn. Aanmelden kan per mail via consument@odin.nl Vermeld daarbij uw naam telefoonnummer en ervaring.
Plaatsen van de korven: ook bij het plaatsen van de korven kunnen we uw hulp straks goed gebruiken. De korven worden op de volgende boerderijen geplaatst: De Zonneboog in Lelystad, Lizelore Vos in Kraggenburg, GAOS te Swifterbant, Thedingsweert te Kerk-Avezaath, De Watertuin te Groeningen, De Beukenhof te Breda en Fruitweelde te Ingen. Aanmelden hiervoor kan nu ook al per mail via consument@odin.nl o.v.v. hangkorf plaatsen. De data volgen later.

We hopen op uw hulp te mogen rekenen. Mede namens de imker alvast bedankt!
Ouder nieuws bekijken?

Kijk hier voor het nieuws van de afgelopen jaren.Laatste nieuws via "de Odin-imker vertelt"

Regelmatig plaatst de Odin-imker zijn belevingen op deze website op de pagina "de Odin-imker vertelt". Hier kun je volgen hoe het gaat met de bijen, vertelt hij over het zwermen vangen en over nieuwe locaties.
 


Volg Odin ook op facebook

Via www.facebook.com/Odin.biologisch kunt u Odin ook volgen. Op onze facebook-pagina uiteraard ook regelmatig nieuws over de Odin-imkerij of andere bijenzaken.